RESEPI - lamb chop recipe

Salam semua...

Dah lama tak update blog ni... almaklumlah saya mmg sibuk sesangat dengan bisness yang tgh naik, step by step.. + setup online store. Jap2 gi KL amik stok.
Oklah, berbalik kepada matlamat asal, saya nak turunkan resepi warisan sepanjang zaman iaitu lamb chop recipe. (perlu ditekankan disini, yg kita makan kat western food restoran tu bukan kambing, tapi bebiri (byk cholestrol maa...) pasal tu dia panggil lamb!)

ok, tanpa berlengah masa, sediakan pen dan kertas untuk menyalin bahan-bahan....

free download resepi lambchop.doc


BAHAN-BAHAN

200g Daging kambing (mutton)
*daging perlu diketuk-ketuk dengan 'special hammer' - mmg untuk lembutkan daging, bole didapati disebahagian kedai 2ringgit ataupun supermarket.
*bagi daging dibahagian rusuk, tulang, perlu dicucuk-cucuk / belah dengan pisau supaya rempah dapat masuk dn juga mudah masak.

REMPAH / spices

50g Serai /lemon grass
20g bawang putih / garlic
10g jintan manis /tak tau mende dlm english, nanti len kali chk dictionary
15g lada hitam / black pepper
10g lengkuas
15g bawang besar / big onion
10g bawang kecil / small onion
30g asam jawa / tamarind
5g rosemary
5g thyme
12g madu / honey money
15g ketumbar

10g buah keras


CHARA-CHARA

Masukkan kesemua daging dan rempah (kecuali buah keras) kedalam bekas, perap selama semalaman.

toskan air hingga kering, masukkan dalam bekas untuk pemerapan seketika sebelum pembakaran terbuka dilakukan. (buah keras boleh digaul sejam sebelum membakar - tujuan tidak dicampur bagi mengelakkan daging hancur)..

Dah ready untuk bakar... sediakan pinggan dan beratur ikut turn!


SELAMAT MENCUBA!

6 comments:

  1. wah..ni aku nak salin nih..tak sbr2 dibuatnya..hahaha..xsdap..al=ku salahkan ko k..sbb ko punya resipi..hehehe..minat nak bukak restoran ke??

    ReplyDelete
  2. aku dah buka restoran kambing dulu...

    ReplyDelete
  3. skrng??ada lg tak??hahaha...dashat buat2 kambing ni..sbb abah aku dulu pun rancang nak bukak..tp xde org nak jaga le..xtau nak suruh sape..

    ReplyDelete
  4. skg ada lagi... tapi dulu je jaga situ,jadi gembala kmbng,... ari2 bau busyukkkk....

    ReplyDelete
  5. hi.. saya berminat nak bukak restoran western food kat tempat saya. boleh saya tahu kat mana boleh saya dapatkan pembekal daging lamb ni. thanks

    ReplyDelete
  6. Anonymous > boleh cari di Giant, Tesco. kebanyakan hypermarket ada bekalan lamb yang diimport dari Australia. Ataupun boleh semak dengan pembekal frozen food

    ReplyDelete

AddThis