Kambing japnapari ..hmmm sounds familiar..

Santai..

tadi saya tengok keputusan carian kambing jamnapari melalui Yahoo . Ni yang saya dapat..

1 - 10 of 3050 for kambing jamnapari - 0.64 sec. | View in Bahasa Malaysia
We have included kambing jamnapari results - Show only kambing japnapari


rupa-rupanya, macam-macam ejaan kambing jamnapari ni ekk... :P

Pucuk keledek sebagai sumber makanan alternatif kambing

Salam..

Semalam saya dapati ada keyword 'keledek vitato' masuk ke dalam 'art blog' saya.
Hari ini pula saya terlintas untuk memberi sedikit tips tentang tanaman keledek sebagai sumber makanan alternatif kepada kambing.

Kenapa keledek?

Keledek mudah ditanam dan penjagaannya sangat mudah, amat kurang cerewet berbanding tanaman lain. Selain itu, isi keledek juga dapat kita jual, makan sendiri atau pun diproses menjadi makanan kambing. Keledek mempunyai pelbagai khasiat dan juga sumber-sumber vitamin serta gizi yang agak seimbang.
Pucuk keledek dapat diberi makan kepada kambing (agak manis macam isi keledek.. kot??? :P ) . Keledek dikategorikan sebagai tanaman kontan dan hasil dapat dituai dalam masa 2 - 3 bulan selepas penanaman.
Penjagaannya sangat mudah, kurang cerewet dan tidak memerlukan kawalan yang amat rapi berbanding sesetengah tanaman kontan yang lain. Cuma pastikan air dan baja kena cukup laa.. Dah namanya tananaman, tu benda asas yang perlu diber perhatian.

Untuk cadangan, ada sejenis baka keledek yang baru dihasilkan oleh MARDI - Keledek Vitato.

Cubalah sendiri! Semoga berjaya!

Kacukan kambing jamnapari dan kambing boer

White Jamnapari Goat

Pernahkah anda terfikir mengkahwinkan kambing boer dengan jamnapari?
Saya pernah menyaksikan dan mempunyai pengalaman kacukan di antara kambing jamnapari jantan dengan kambing boer betina.
Mengikut pengetahuan yang saya ada, anak kambing akan mewarisi baka bapa kambing sebanyak 80% (tolong betulkan jika saya salah).
mungkin kambing boer betina tersebut tak suka si jamnapari jantan ni untuk 'tinggal sebumbung', tapi bila si jantan ni naik syeh, masukkan dalam petak si betina (bila betina tengah kemaruk ler..) ni supaya mereka boleh mengawan.
Hasil kacukan ini, si anak akan kelihatan 'sebijik' macam jamnapari (cuma ada sikit-sikit iras boer). Dah besar nanti, banyak kelebihan kedua-dua baka yang akan kita dapat, contohnya lebih gemuk (daging) dan juga lebih besar dan panjang..

Selamat mencuba!

Kambing boer dan cendawan Tiram kelabu di Sg. Terap, Muar




This is not a paid review...

Salam.

Ahad lepas (21/ 12/08) saya sempat menjenguk ke Ekspo Seminar Keusahawanan anjuran MARA (kalau tak silap saya), bertempat di Tanjung Emas, Muar. Ada banyak pameran keusahawanan yang disetai samada badan berkanun, mahupun pihak swasta serta persendirian.

Saya sempat bertemu dan berbual dengan En. Rashid Hj. Alias, pengusaha kambing boer dan juga cendawan tiram kelabu di Kg. Tengah, Sg. Terap, Muar. Beliau membekalkan baka kambing boer yang berkapasiti sebanyak lebih kurang 200 ekor. Cendawan tiram kelabu pula mendapat pasaran yang amat baik. Kursus mengusahakan cendawan juga boleh diikuti dibawah kelolaan beliau (syarikat Wira Jaya Marketing).

Antara servis dan perkhidmatan yang dijalankan syarikat milik bumiputra ini adalah;

  • Kursus
  • Khidmat nasihat
  • Lawatan
  • Menjual dan membekal cendawan mentah (1kg = RM7.00)
  • menjual bongkah cendawan (5000 bongkah kebawah - 90 sen / unit )
  • (5000 bongkah ke atas 80 sen / unit )
  • pakej bangsal cendawan

Untuk maklumat lanjut, hubungi

Mazlan : 017 - 609 9654
Amir : 012 - 657 3154
Farahisha : 017 - 730 7767

Pengurusan kambing ketika musim hujan Part 4

EM.

Gunakan bancuhan EM untuk menyembur najis tinja kambing yang berada dibawah kandang serta di atas lantai kandang.

EM (bakteria yang baik) berfungsi mencerna najis dan memproses. Hasilnya, tinja tersebut tidak akan mendatangkan bau serta rendah risiko terhadapa bawaan penyakit kepada kambing. Ini memandangkan cuaca yang lembab amat mudah untuk pelbagai penyakit berjangkit serta merebak kepada kambing.

Teknik ini juga boleh dipraktik selain daripada musim hujan.

Bela kambing dapat dosa?


Bagaimana yang dikatakan membela kambing dapat dosa? Yang kita tahu bela kambing adalah sunnah nabi.. betul tak?

Satu tabiat masyarakat Melayu yang menternak kambing (terutamanya kambing kampung) - melepaskan kambing berkeliaran dalam kawasan kampung (atau pekan). Kambing yang tak sekolah ni pasti akan membuat aksi-aksi terlampau meragut segala jenis tanaman, tak kira pokok bunga ke, pokok hiasan ke, atau pun lanskap yang di tanam oleh majlis perbandaran setempat.

Gambar kambing kampung yang sedang asyik meragut rumput ini, saya rakamkan ketika berada di Simpang Empat, dalam perjalanan Tampin, N. Sembilan ke Alor Gajah, Melaka.

Hasilnya, daging kambing terjana adalah hasil daripada sumber yang was-was (haram ke tak?) Ini mengakibatkan kambing itu meragukan jika hendak dibuat akikah , mahupun korban.

Apatah lagi, kambing tak bersalah akan dimaki, dicaci serta dicerca.. (tuan kambing pun dapat 'share' faraid).

Jadi, fikirlah!

Ibadah Korban sudah terlaksana..

Salam semua..

Bagaimana urusan ibadah korban tempohari? Berjalan dengan jayanya? Keoada yang telah melakukan akikah dan kurban, tak kira lembu ke, kambing ke, biri-bir, mahupun unta, syabas diucapkan kerana satu lagi ibadah telah disempurna.

Bagi para peniaga daging dan ayam, kebanyakkannya mengambil cuti (mencecah seminggu!). Almaklumlah, masing-masing mempunyai daging yang banyak, hasil pemberian daripada upacara qorban di qariah masing-masing.

Sayangnya, saya terlepas untuk merakamkan gambar aktivit-aktiviti quban yang baru sahaja berlalu.. menyesal pun ada.

Takpelah, takde rezeki. Mungkin lain kali cuba lagi.

Akhir kata, selamat menghabiskan hujung tahun beserta cuti yang masih berbaki. Bagi yang belum mencapai azam, apa yang dihajatkan sepanjang tahun 2008, diharapkan tahun 2009 bakal terlaksana. Mungkin pernacangan tahun 2008 ada banyak halangan. Tak mengapa. Mungkin tak ada rezeki.. Allah belum nak izinkanlagi. Berdoalah. Semoga hajat kita tercapai. Insyaallah.

Semoga berjaya.

Korban adalah ibadah

Gambar masjid Al-Alami, MITC, Ayer Keroh Melaka.


Aidiladha, hari yang lebih dikenali sebagai hari raya haji di kalangan masyarakat kita. Pengertian korban (qurban) yang bermulanya di Kota Mekah apabila Nabi Ibrahim diperintah untuk menyembelih anaknya, Nabi Ismail.. mempunyai 1001 makna di dalam cerita.

Bagi para jemaah haji, kudoakan kalian berjaya menyempurnakan ibadah haji, seterusnya mendapat haji yang mabrur. Bagi para muslimin yang melakukan ibadah korban - tak kira lembu, kambing, kibas, mahupun unta.. semoga mendapat keberkatan dalam melakukannya dengan ikhlas.

Selamat menyambut hari raya korban 1429.


Pengurusan kambing ketika musim hujan Part 3

Hidupkan bara di bawah kandang untuk mengeringkan kandang dan juga kambing bagi mengurangkan kulat serta menghilangkan 'tekanan' kepada kambing akibat sejuk...

Pengurusan kambing ketika musim hujan Part 2

Salam..

Tips kedua untuk pengurusan kambing ketika musim hujan (tengkujuh)...

Pasangkan jaring atau apa2 sahaja jenis penghadang yang dapat menghadang tempias air hujan lebat (terutama apabila angin bertiup kuat). Ini dapat mengurangkan kadar kemasukan tempias air hujan yang akan mengakibatkan kandang basah dan kambing kesejukan...

Pengurusan kambing ketika musim hujan Part I

Salam..

Sedikit update untuk pengurusan kambing ketika waktu hujan (terutama musim tengkujuh di kawasan pantai timur)..

Tips 1

Pantau kurap kambing (jamnapari).. Keadaan cuaca yang sangat lembab hampir sepanjang hari (dalam musim hujan) menyebabkan penyakit kurap sangat-sangat cepat merebak. Pastikan kandang sakit jauhdari kandang-kandang lain.
Asingkan mana-mana kambing yang terkena jangkitan kurap seberapa segera. kemudian, lakukan rawatan.


Sekian untuk kali ini. Tunggu tips yang seterusnya pada post akan datang.

Selamat berkambing!

Kesan kejatuhan ekonomi dunia pada perniagaan.

Salam..

Ekonomi dunia kini dalam keadaan merudum. Walaupun harga petroleum telah turun, seterusnya berjaya menurunkan harga petrol dan diesel (harga runcit) di Malaysia, kejatuhan ekonomi dunia sedikit sebanyak mula dirasakan oleh semua orang. Apatah lagi kepada peniaga kecil (juga penternak kambing), apatah lagi peniaga-peniaga besar.

Setiap isi rumah mula mengambil langkah berhati-hati dalam berbelanja. Bagi yang masih lagi lalai untuk menunggu bonus hujung tahun, ambillah langkah berjaga-jaga. Rancang perbelanjaan, uruskan kewangan dengan sebaiknya.

Saya juga turut merasakan tempiasnya (perniagaan internet). Jualan memang sangat merudum. Apa yang dirancang, tidak menjadi. Betul seperti yang selalu ditekankan, "kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan".

Bagi penternak kambing sekalian, apakah langkah berjaga-jaga yang perlu diambil?

Saranan saya;

1. Sembelih / jual kambing yang sudah agak lama.
Ini kerana semakin lama ia disimpan, semakin tinggi kos yang kita tanggung (kira kos makanan sehari-hari kambing tersebut- berbaloikah nanti dengan harga yang dapat kita jual kelak?)

2. Minimumkan penggunaan tenaga sehari-hari diladang / kandang.
Pengurusan yang cekap dapat meminimumkan penggunaan diesel dan petrol - terutama ladang yang jauh dengan pekan / jalan besar untuk mendapatkan bahan mentah / diesel dsb.

3. Minimumkan hasil yang boleh dijana daripada kambing tersebut.
Contoh - kulit kambing untuk pelbagai barangan kraf. Tanam sedikit sebanyak makanan kontan / fertigrasi di ladang supaya dapat menambah hasil sampingan bagi menampung kos pengoperasian. Sistem 'sprinkler' / fertigrasi dapat mengurangkan masa, disamping kos baja yang dijimatkan hasil 'circle of nature' - kambing bagi baja pada pokok.. pokok bagi sumber makanan pada kambing.

4. Melaburlahsedikit untuk membeli mesin (machinery) yang dapat memaksimumkan tenaga pekerja untuk tugas lain (optimize).
Contohnya penggunaan bobcat untuk menyodok tahi di bawah kandang, mata pemotong yang disambungkan kepada 'bajak' @ traktor untuk memotong rumput.

Saya harap sedikit sebanyak panduan ini dapat kita jadikan pedoman. Kepada sesiapa yang ada pendapat lain atau idea, sila kemukan pada komen dibawah.

Wasalam.
Samdaddycool.
Parit Bunga, Muar.

Mineral block, nipple, EM, medicine, supplement

Hari ini saya melawat blog KTL farm, mereka menawarkan bekalan;

1. Mineral Block
Garam jilat untuk menambah sumber zat kepada kambing, juga ternakan lain seperti rusa, lembu, kerbau dan juga biri-biri.


2. Garam Bukit Himalaya
Garam jilat yang popular , dikatakan mengandungi sumber mineral yang sangat tinggi

3. Ubat-Ubatan & EM -
pelbagai ubatan, serta EM untuk memproses baja organik tinja (tahi) kambing

4. Automatic Drinker (nipple, dsb)
untuk memudahkan penyelenggaraan minuman ternakan. Menjimatkan masa serta menambahkan kecekapan pengurusan ladang kambing.

Sesiapa berminat boleh ke blog KTL farm ataupun hubungi mereka di email / no telefon dibawah;

sila email ktlfarm@gmail.com
atau hubungi talian 016-339 8803 (San), 019-334 8803 (Hee)

Gambar kambing gurun


Salam semua.

Sudah lama saya tak aktif dalam blog kambing ni. Agak sibuk kebelakangan ni, cuba memajukan diri dalam perniagaan yang kadang-kadang agak turun naik, serta mengalami pelbagai cabaran akibat ketidakstabilan ekonomi Malaysia khususnya, dan ekonomi dunia amnya.

Semalam saya sempat singgah ke Zoo Melaka dan berjaya merakamkan gambar kambing gurun. Sayangnya memori kamera tak besar, jadi terpaksa set kepada 2 mega pixel. jadi gambar tak berapa elok kualitinya.

paling terkilan sebab kambing ni tak mahu bangun, makan sambil duduk je... Pemalas punya kambing gurun! jadi dapat rakamkan gambar dia makan sambil duduk je la...

Siapa-siapa nak download gambar kambing ni, klik pada imej di atas, kemudian anda akan dibawa ke page picable, untuk imej yang lebih besar (ada beberapa gambar kambing jamnapari di sana).


Selamat berkambing!

Wasalam.

Keputusan Lawak Kambing



Assalamualaikum wbt..

Pertama sekali saya ingin memohon jutaan ampun dan maaf atas kelewatan "Pengumuman Peraduan Lawak Kambing". Kelewatan yang berpunca daripada saya sendiri atas kesibukan menguruskan perniagaan yang baru setahun jagung bertatih.

Agak pening juga untuk melakukan tugasan ini memanndangkan penyertaan yang agak hebat dan bersungguh-sungguh daripada para peserta yang mengambil bahagian.

Setelah diadili dengan pertolongan juri, maka dengan ini saya mengumumkan secara rasmi para pemenang.

1. Melyssa posted on August 31, 2008 12:27 AM
2.
titan posted on July 1, 2008 11:58 PM
3.
#13 by abdfatah, Jun 24, 2008

+ 5 hadiah saguahati

4. #12 by Rafhz, Jun 24, 2008
5.#19 by senangaje, Aug 7, 2008
6. #20 by tajul muluk, Aug 11, 2008
7. Imo Imora posted on July 8, 2008 11:01 AM
8.
Dookie posted onAugust 3, 2008 6:29 AM

Hadiah adalah seperti berikut...

1st prize - RM50.00 + Free ebook 'Asas penternakan kambing jamnapari' - written by samdaddycool)

2nd prize - RM 35.00 + Free ebook 'Asas penternakan kambing jamnapari'

3rd prize - RM 20.00 + Free ebook 'Asas penternakan kambing jamnapari'


5 consolation prizes - RM10 + Free ebook 'Asas penternakan kambing jamnapari'


Kepada para pemenang, sila hubungi saya melalui samdaddycool@gmail.com / rms_yoyo@yahoo.com untuk akaun bank anda beserta alamat emel untuk urusan penghantaran ebook.


Sekian terima kasih..

Wasalam.




Buku panduan penternakan kambing



Salam semua,

Ebook panduan penternakan kambing ini sudah agak lama berada di pasaran dan saya pun sudah agak lama mempromosikan ebook panduan ini, cuma hari ini saya nak buat review sikit.


Petikan website rahsia kambing,

"RAHSIA KAMBING" , Panduan Lengkap Memulakan Penternakan Kambing.

Di dalam ebook ini saya akan menunjukkan kepada anda tentang

  • Bagaimana mencari sumber modal bagi projek penternakan anda

  • Tips pemilihan baka kambing untuk memulakan projek penternakan anda

  • Bagaimana membina kandang dengan kos yang rendah

  • Bagaimana menyediakan bekalan makanan yang mencukupi dengan kos yang rendah untuk ternakan anda

  • Bagaimana memerah susu kambing dengan betul

  • Bagaimana menyambut kelahiran kambing

  • Gejala-gejala atau penyakit-penyakit yang selalu dihidapi oleh kambing dan bagaimana cara merawatnya, serta

  • Bagaimana memasarkan ternakan kambing anda


Bagi sesiapa yang sedang berkira-kira untuk memulakan ternakan kambing tetapi tercari-cari rujukan serta panduan, apa kata dapatkan ebook ini. Sebab apa? Sebab kalau pergi kursus kambing... pergghhhh mahal giler harga kursus... mau dalam rm1,000 - rm 2000 .. (termasuk makan, sijil, penginapan la...).

Tapi buku rahsia kambing ni akan merungkai banyak persoalan, serta memberi jalan kepada kita untuk memulakan langkah pertama!

Apa tunggu lagi, klik sini....









Kambing untuk Qurban dan Aqiqah

Salam semua..

Syawal hampir melabuhkan tirainya.. Bermakna akan menjelma pula Zulkaedah , seterusnya Zulhijjah..

Apa yang menarik tentang bulan Zulhijjah?

Selain para muslimin dan muslimat dari seluruh dunia pergi untuk menunaikan ibadah haji di Makaratul Mukaramah, ada satu lagi ibdat yang menjadi kewajipan bagi umat Islam yang lainnya. Ibadat Haji tidak dapat lari daripada Ibadah qurban dan aqiqah. Korban dan akikah sangat dititk beratkan dalam masyarakat Islam di Malaysia.


Perlu diingat, antara kriteria kambing yang diperlukan untuk akikah;

a. tidak cacat,

b. tidak berpenyakit,

c. cukup umur, yaitu kira-kira berumur satu tahun,

d. warna bulu sebaiknya memilih yang berwarna putih.


rujukan -

http://www.mail-archive.com/jamaah@arroyyan.com/msg02176.html


Imam Malik berkata: Aqiqah itu seperti layaknya nusuk (sembeliah denda larangan haji) dan udhhiyah (qurban), tidak boleh dalam aqiqah ini hewan yang picak, kurus, patah tulang, dan sakit. Imam Asy Syafiiy berkata: Dan harus dihindari dalam hewan aqiqah ini cacat-cacat yang tidak diperbolehkan dalam qurban.
rujukan - wikipedia (aqiqah)

Bagi para penternak kambing, inilah masanya mereka dapat menjana lebih wang apabila permintaan terhadap kambing sangat tinggi! Untuk kambing, para pembeli akan membuat 2 in 1 (combo package) iaitu kurban beserta akikah. Jadi , sementara masih ada lebih kurang tinggal sebulan sebelum tibanya raya Haji, para penternak bolehlah mengumpulkan samada dana, atau meagasingkan kambing-kambing yang berpotensi untuk tujuan tersebut.

Dari segi pemilihan kambing, kebiasaannya kambing kampung akan menjadi pilihan disebabkan harganya yang murah. Walau bagaimanapun, terdapat alternatif yang lebih elok iaitu kambing jawa randuk, disebabkan saiznya lebih besar dan juga agak murah. Terdapat juga mereka yang berkemampuan mendapatkan kambing boer atau jamnapari bagi tujuan aqiqah (mahal sikit ler.. :P )... Tetapi apa yang bagus tentang kambing ini adalah disebabkan baka mereka yang menghasilkan daging yang lebih bermutu. Pesanan saya, cuba dapatkan kambing yang diusahakan oleh penternak kambing untuk daging, bukannya daripada penternak untuk baka. Kenapa ? Cuba survey harga dulu yek!

Apa tunggu lagi, bagi penternak, mulakan langkah sekarang, beribadah sambil menjana pendapatan! Kumpul-kumpullah the best kambing among the best untuk Raya Haji!

Selamat maju jaya!

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Kepada semua pengunjung blog ini, para penternak kambing, rakan-rakan serta sekalian umat Islam di seluruh pelusuk maya. Kesempatan ini, saya menyusun 10 jari memohon keampuanan serta kemaafan andai terdapat kata-kata serta perbuatan yang menyinggung perasaan kalian.

Saya juga ingin meminta maaf atas kelewatan keputusan peraduan Lawak Kambing atas sebab kesibukan berniaga di bulan Ramadhan. Insyaallah saya akan umumkannya selepas menjelangnya Syawal.

Akhir kata, berhati-hatilah mengharungi perjalanan pulang berhari raya, ingatlah yang tersayang. Berpada-padalah dalam menikmati juadah berbuka serta juadah Aidilfitri.. maklumlah dah namanya hari raya... jangan pula nanti dikejarkan ke hospital sebab terlebih makan daging (terutama kambing tua)...

Siapa-siap yang ada gout, yang ada darah tinggi, kencing manis, berhati-hatilah dengan pengambilan makanan terutama bila tibanya Syawal. Dengan makanan serta juadah yang sememangnya membuka selera.... Sendiri mau ingat OK!

So akhir kata, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin...

p/s - saya beraya di Muar, raya kedua akan ke Terengganu (one day return trip)...

Memasarkan produk kambing...

Pemasaran

Untuk memasarkan produk kambing, terdapat pelbagai kaedah dan cara. Yang penting, saranan saya bagi anda yang baru menceburi bidang penternakan, bekalkan diri dengan ilmu perniagaan. Ambillah kursus jangka pendek bidang perniagaan. Yang dianjurkan MARA atau mana-mana penganjur swasta.


Banyak keluhan yang saya dengar tentang bagaimana memasarkan kambing yang dah mula mengeluarkan hasil, tak kira samada susu, daging mahupun baja...


Perkara ini saya sentuh dengan agak detail dalam ebook asas Penternakan Kambing Jamnapari yang sedang giat dalam proses akhir.


Nantikan kemunculan ebook ini.


Melanggan dengan feedburner form di sebelah untuk mengetahui perkembangan terkini....

Lawak Kambing @ Goat's Joke pengumuman

Salam Ramadan al-Mubarak! Semoga puasa anda tetap berada dalam keadaan terpelihara sambil menjaga makan minum si kambing yang tak puasa! :) Memang penat beb nak maintain ladang kambing waktu ramadhan ni.. Allah saja yang tahu macamana keringnya tekak ni minta di alirkan dengan airsejuk yang diambil terus dari peti ais...

Ok, apa-apa pun ,saya ucapkan good luck dalam menguruskan ladang kambing disambil meneruskan ibadat puasa.

Disini saya nakumumkan bahawa pertandingan lawak kambing dah abis, cuma tunggu keputusan.... ahli panel sudah mula review setiap penyertaan, dan mula menilai... Keputusan diharapkan dapat diumum selewat-lewatnya minggu depan!

OK.. Selamat menempuhi Ramadan...

Wasalam.

Meatball recepi (resepi bebola daging)

FREE download Meatballrecepi.doc (klik)

Bahan Asas (A)
Daging kambing 1kg
(boleh digantikan dengan daging lain)
Ais 100g
Lemak sayuran 300g
Garam 2 sudu teh
Soda bikarbonat 1 sudu teh

Bahan Rempah (B)
Serai 5 batang
Jintan halus 40g
Lada sulah 2 sudu teh
Ketumbar 20g
Bawang Putih 4 ulas
Bawang merah 1 ulas
Halia 15g
Gula halus 30g


Cara-cara
1. Campurkan semua bahan asas (A) kecuali ais dan lemak sayur.
2. Kisar sehingga lumat sehingga suhu mencecah 4° C menggunakan mesin pengisar daging.
3. Setelah siap, masukkan ais ke dalam pengisar, biarkan pengisaran berlaku selama 3 minit.
4. Masukkan lemak sayuran dan rempah (bahan B).
5. Setelah siap, kisar adunan rempah dan daging sebati sehingga suhu mencecah 14° C.
6. Ambil adunan, bulat-bulatkan menjadi bebola, seterusnya rebus dalam air suam (68°C) sehingga bebola menadi kental. Toskan, dan boleh dihidang samada dengan sos kegemaran atau pun dimasukkan dalam masakan.

Selamat mencuba!

klik sini untuk download resepi ini dalam format .doc

Apa nak buat kambing sakit mata?

Kalau kambing sakit mata..

1. Asingkan dengan kambing yang lain... masuk wad sakit.. :D
2. Buat rawatan ler.. sembur dgn ubat pedihkan mata kambing, Pink Eye Terramycin..
Menggelitik kambing masa kena sembur! (Amatur kena buat berdua ).

memamng sakit ni biasanya akan sembuh kalau secara 'natural'.. tapi terdapat kes menyebabkan buta! Cegah sebelum parah...


Kalau nak tau detail, boleh baca kat blog bro Nasri, Kelian Farm..


p/s - jangan jeling-jeling.. nanti kena cucuk bijik mata :P

Mutton recipe directory - Direktori Resepi kambing

Here are my mutton recipe collection. What you have to do is click on the title, and the download begin.. All files are in *.doc format.

Resepi masakan kambing

1. Mutton nugget (nugget daging kambing) (click here to download)
2. Lamb chop (click here to download)
3. Meatball recepi (resepi bebola daging)




I'll do the updates with more recipe in future..

Ghairah.....

Salam...

Satu teguran kepada seluruh warga Malaysia yang ghairah berkambing...
Memang kambing adalah satu bentuk pelaburan yang amat menguntungkan dari banyak segi, bermula daripada daging, susu, kulit bahkan tahi kambning itu sendiri boleh ditukar menjadi duit, selepas diproses menjadi baja tinja kambing.

Cuma yang saya nak tekankan, jangan cepat melatah untuk berkambing..., "Pak Mat hujung kampung tu dulu ada 3 ekor je kambing dia. Sekarang ada dekat 300 ekor, hidup senang anak beranak".

"Si Zaki tu belajar tinggi-tinggi, kerja dah sedap jadi engineer Telekom, berhenti kerja buat kambing full-time. Masyukkk, pasal tu dia berhenti".

Itu antara dialog-dialog yang biasa kita dengar sekarang, banyak diperkatakan dalam masyarakat Malaysia. Ramai orang mampu buat ternakan kambing dari segi modal (orang kita dah makin kaya dan berduit, loan pon banyak). Tapi, percayalah menternak kambing perlu disertai dengan jiwa, dengan komitmen. Tanpa 'soul' dan 'passion' terhadap kambing... saya percaya, tak lama je kandang anda berkambing. Cukup setahun... yang tinggal hanya kandang yang gah! kambingnya lesu..

Saya nampak kambing mungkin akan menjadi seperti sindrom arnab dan sindrom puyuh (rujukan buku tulisan Chef Li). Mungkin dari segi penerimaan produk kambing tidak akan jadimasalah. Tapi yang menjadi masalah nanti, wujudnya 'masuk angin keluar asap'. kambing kemana, duit pula dah bertimbun-timbun keluar... tak nampak lagi untungnya..

Kajilah dulu tujuan buat kambing. Setakat nak melabur untuk buat keuntungan, saya syorkan anda buat pelaburan hartanah berbanding kambing. Tapi kalau ia lahir dari jiwa, atas runtunan mahu jadi macam nabi, silakan. Kambing memang menguji kesabaran dan kekuatan dari segi wang, masa dan melayan karenah kambing itu sendiri. Kambing memang cerewet! (sebab tu nabi bela kambing! - memang kena orang penyabar je bela kambing...)

Mungkin celoteh saya kurang disenangi bagi mereka yang menjalankan 'kursus menternak kambing'. Tapi saya kena sampaikan benda yang kurang betul, yang tak disampaikan dalam kurus bernilai RM 1000 - RM2500.... Of course, tu kursus untuk naikkan motivasi, kursus memerah setiap nilai sen dari keringat orang yang menabung untuk mendapatkan sebahagian daripada setitik ilmu manusia daripada selautan ilmu Allah. tugas saya menyampaikan yang hak dan yang batil. kursus keusahawanan, takkan nak bagi orang 'down'.

Tugas saya dah dilaksanakan separuh. Sebab saya tahu, dan saya mengalami pahit getirnya dulu. Orang kita memang mudah melatah, mudah lupa asal usul....

Buat kandang seadanya...

Salam..

Lama tak update post untuk tips kambing... Harini nak kongsikan tentang menyediakan kandang / reban bagi permulaan menternak kambing.

Biasanya kalau nak memulakan penternakan kambing, perkara pokok adalah tempat tinggal kambing itu sendiri. Maklumlah cuaca Malaysia yang panas dan lembab, ditambah lagi cuaca yang tak menentu.. kadang-kadang cuaca panas dari pagi.. tup.. tup ribut petir waktu tengahari.

Jadi, untuk permulaan, bagi 3 - 5 ekor kambing, memadailah dengan saiz kandang 6' x 4' .. dan buat rendah je.. agak-agak lantai 3' dari aras tanah.. Kalau nak besarkan kandang, tak susah, sambung je petak yang seterusnya bersebelahan petak sedia ada... Pintu pula bole dibuka menadi tangga... dah dapat jimat kayu.

Kayu pula, ambil je mana-mana kayu terpakai, tak payah nak beli kayu baru. Kalau ada kayu rumah lama pun lagi cantik (kebanyakan rumah lama guna kayu keras). So berapa banyak duit kita boleh jimat. Duit yang ada, baik kita gunakan beli baka.

Saya ada layout (pelan kandang) untuk skala kecil ni. Sekarang tak sempat nak scan.. takde plak yg dlm hardisk.. (dlm pc lama)..

Ada masa, saya akan sediakan di sini untuk download, supaya dapat kita kongsikan bersama... Pastikan anda mendapat post terkini dengan mengisi email anda di ruang feedburner diatas sebelah kanan page ini.

OK! Wasalam....

Pengumuman... tarikh peraduan lawak kambing dilanjutkan




ANNOUNCEMENT - CONTEST EXTENDED TO 31st AUGUST 2008 (merdeka!)


Nothing new today, just to let youguys that I decided to extend the 'Goat's joke Competition' till Merdeka Night (31st August 2008). Hope to see more entry to join the competition...

Last for all , all the best to all contestant and everybody who read this post. May today will bring you success in whatever you do..

Wasalam.


click banner to join





Download percuma - Contoh kertas kerja rancangan perniagaan

Salam semua...

Kali ni saya nak kongsikan contoh kertas kerja rancangan perniagaan / pertanian / penternakan. Contoh ini saya dapat daripada saudara Syam Ghaz, yang tidak lokek dan sudi untuk berkongsi ilmu.

Kertas kerja ini sesuai bagi sesiapa yang berhasrat untuk membuat pinjaman daripada MARA, PELADANG, segala jenis kerabat BANK, Tekun, Ah long dan seumpamanya. Paperwork ni percuma je a.k.a free ... download - hanya gunakan jari saja, tak payah bayar apa-apa (kalo nak belanja saya makan nasi beriani gam pon, apa salahnya)....

klik sini untuk muat turun contoh kertas kerja perniagaan

Ok! All the best!

Perkara paling asas menternak kambing

Salam,

Memandangkan ramai orang ghairah dengan bisnes penternakan kambing sejak kebelakangan ini, saya ingin menyampaikan satu amanat yang amat penting. Untuk menceburkan diri dengan penternakan kambing, amati 3 perkara asas ini;

1. Minat
2. Sumber makanan
3. Komitmen

1. minat
Tanpa minat, anda sekadar melepaskan batuk ditangga (jangan pandang pada duit yang bakal diperolehi sahaja)

2. Sumber makanan
Untuk memulakan penternakan, pastikan anda mencari / menyediakan sumber makanan yang mencukupi bagi kambing-kambing yang bakal diternak. Jangan fikir anda boleh membeli sahaja pallet (pallet semakin hari semakin mahal). Apa yang perlu dilakukan?
i. tanam rumput
ii. cari ladang kelapa sawit (untuk daunnya)
iii. sumber lain seperti hampas soya, buangan ladang jagung, dsb.

3. komitmen
Anda harus ingat, kambing adalah benda bernyawa. Ia makan setiap hari, sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Dan kambing tidak cuti makan ketika hari raya, mahupun cuti umum.
Jika anda mahu menggajikan pekerja, saya sarankan carilah mereka yang mempunyai jiwa yang komited 150% terhadap kambing anda... kalau tidak, 'selamat tinggal romeo!'... nanti kambing ke mana, duit kemana.. lagi satu, kambing terbiar jika pekerja tahu bosnya cuti atau melancong..

Cukuplah celteh pagi hari ini, esok saya ada banyak urusan..

Kepada bakal usahawan kambing, syabas dan tahniah kerana anda sanggup untuk bergelumang dengan pahit getir kambing. Dan saya ucapkan selamat maju jaya..

All the best!

Kolostrum- susu awal untuk anak kambing

Anak kambing yang baru lahir perlu menghisap susu ibunya sebaik sahaja lahir. Susu awal atau kolostrum merupakan sejenis cairan pekat (macam susu pekat yang hampir keras).. Ia amat penting kepada anak yang baru lahir. Sekiranya anak yang lahir terlalu lemah, bantulah ia supaya dapat menghisapnya(dengan cara memegang anak tersebut). Sebab lain si ibu ni buat dekk je , tak kisah ada anak!
...tu je la kot?

Here where I learned about kambing jamnapari.. about life...

Zainudin bakal 'jutawan' kambing


Ladang kambing milik syarikat Cosmopal Sdn. Bhd. yang terletak di Kampung Serating, Marang, Terengganu.
- Gambar ZUHAYATI YAZID


MARANG 8 Julai - Siapa sangka kawasan seluas 60 hektar yang dahulunya terbiar kini bertukar menjadi sebuah ladang kambing. Ternakan baka-baka tempatan yang 90 peratus untuk pasaran negara itu sekali gus akan menjadikan pengusahanya bakal jutawan.

Sebelum dibangunkan, kawasan yang terletak 60 kilometer daripada bandar Kuala Terengganu ini dipenuhi semak-samun yang tidak memberi faedah kepada masyarakat setempat.

Namun, hasil usaha Zainudin Zakaria, 50-an, yang menganggap ternakan kambing baka adalah perusahaan yang menguntungkan serta mampu memberi pulangan hasil yang cepat, kawasan itu bertukar menjadi ladang kambing dalam tempoh lapan tahun sahaja.

Melalui syarikatnya, Cosmopal Sdn. Bhd. yang ditubuhkan pada November 2000, Zainudin kini merupakan satu-satu pengimport, pengedar dan juga penternak kambing baka terbesar di kawasan Pantai Timur.

Berbekalkan prinsip jangan kalah sebelum berjuang, beliau sanggup berhenti kerja di sebuah syarikat antarabangsa demi mencurahkan bakti kepada bidang ternakan kambing baka.

''Sebelum saya berhenti kerja, saya membuat kajian tentang kebaikan dan kelebihan penternakan kambing.

Malah saya juga membuat lawatan ke luar negara untuk melihat sendiri kelebihan bidang ternakan ini," kata Zainudin ketika ditemui di ladang kambingnya yang terletak di Serating di sini, baru-baru ini.

Selepas dua tahun membuat kajian, beliau nekad membuka ladang kambing berbekalkan modal RM100,000 untuk membeli keperluan dan alatan.

Malah, beliau yang sebelum ini menetap di Kuala Lumpur sanggup pulang ke kampung hanya semata-mata untuk menternak kambing.

''Saya lihat prospek ternakan ini sangat luas dan ia mampu memberi pendapatan lumayan, hanya usaha dan kerajinan sahaja yang perlu ada," katanya.

Ditanya apakah pengalaman semasa mula-mula menceburi bidang ini, bapa kepada lima cahayamata ini memberitahu, pada awalnya perasaan takut timbul.

Malah kata-kata kurang enak daripada rakan-rakan juga menyebabkannya rasa serba-salah. Namun beliau nekad untuk meneruskan perjuangan.

''Biarlah apa orang hendak kata, yang pasti kita tahu siapa diri kita dan tahap kemampuan diri kita," ujarnya.

Katanya, dia bersyukur mempunyai isteri dan anak-anak yang sering memberi dorongan dan semangat kepada dirinya.

Bermula dengan beberapa ekor kambing jenis Jamnapari yang dibeli dari Indonesia serta sebuah reban, kini Zainudin mempunyai enam buah reban untuk menempatkan semua kambingnya.

Beliau menyasarkan untuk membiak 10,000 ekor kambing dalam jangka masa yang terdekat ini.

''Pada tahun 2007, saya hanya mempunyai 3,000 ekor kambing tetapi setiap tahun haiwan ini semakin berkembang biak," ujarnya.

Menceritakan pengalaman menternak kambing baka, beliau memberitahu, ia bukan perkara yang sukar.

Malah kambing merupakan binatang yang manja, katanya.

Jelasnya, kambing juga seperti manusia yang perlu dilayan dengan baik dan biasanya haiwan ini dilepaskan selepas dua minggu dikurung di dalam reban dan apabila sampai tempohnya ia akan pulang sendiri ke reban.

Beliau mengupah lebih 10 pekerja untuk membantu memberi makanan kepada ternakan kambingnya.

''Kambing-kambing juga turut dimandikan dan syampu supaya kelihatan bersih dan segar," katanya.

Beliau bersyukur kerana ladangnya itu mendapat tunjuk ajar dan khidmat nasihat daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri.

''Setiap bulan, seorang pegawai dari jabatan ini akan membuat lawatan ke ladang saya untuk melihat tahap perkembangan dan kesihatan haiwan ternakan ini," katanya yang turut membuat lawatan ke luar negara untuk mendapat nasihat dan panduan.

Zainudin memberitahu, selain menjalankan penternakan kambing, beliau juga menjalankan pelbagai aktiviti sampingan bagi memaksimumkan pendapatan di samping membantu masyarakat setempat yang berpendapatan rendah.

''Selain menjalankan penternakan kambing, ladang ini juga menghasilkan baja organik daripada najis atau tinja kambing yang dicampurkan ramuan lain untuk dijadikan baja organik.

''Kerja-kerja membungkus baja saya serahkan kepada golongan orang kurang upaya yang menginap berhampiran ladang ini,'' jelasnya yang mengitar semula bulu kambing untuk dijadikan aksesori.

Beliau juga merancang membuka kilang memproses barangan daripada kulit kambing antaranya jaket, beg tangan dan pelbagai aksesori lain.



source - arkib Utusan Malaysia





MAHA 2008 - Malaysia Agriculture, Horticulture & Agrotourism Show

Sempena kejayaan MAHA 2006, pada tahun ini, MAHA akan dianjurkan sekali lagi pada bulan Ogos. Penganjuran yang dibuat oleh MOA- Kementerian Asas Tani manakal perlaksanaannya dipertanggungjawabkan kepada FAMA.
Pameran yang akan berlangsung selama 13 hari (11 - 23 Ogos 2008), akan diadakan di MAEPS, Malaysia Agro Exposition Park Serdang, Selangor. Ia bertujuan menghimpunkan pelbagai jenis bidang pertanian, 'agro - based', hortikultur dan agro-pelancongan (agro-tourism). Merupakan pameran terbesar dalam kelasnya serta telah termaktub dalam 'Guiness Book of World record'. Pameran ini menarik penyertaan yang datang dari pelbagai syarikat besar, persendirian dan juga badan-badan kerajaan.
Apa yang bakal menarik perhatian pengunjung ialah segala aspek pertanian, penemuan, innovasi dan juga teknologi terkini, bakal disaksikan di pameran tersebut. Dikatakan sebagai 'wajib dikunjungi' oleh setiap genap lapisan masyarakat, pastinya MAHA menggamit hati setiap pengunjung dengan 'pakej' yang ditawarkan. Anda dijamin tidak akan bosan sehari suntuk menghadiri MAHA 2008, dengan keluasan tapak 42,000 m persegi. Pelbagai aktiviti telah diatur manakala segala jenis ternakan, tumbuhan, gerai, jentera dan banyak lagi akan dihidangkan di sana.

Untuk paparan dan maklumat lanjut, layari http://www.mahaexpo.com




Buku panduan penternakan kambing

Salam semua...

Ok, kali ni saya tak tulis apa2 tentang tips, atau panduan mahupun resepi kambing. Apa yang say promosikan disini adalah tetang ebook 'Rahsia Kambing'. Ditulis oleh Mohamed Farid Sulaiman, seorang yang berpengalaman dalam penternakan kambingdan juga mengusakan ternakannya sendiri.
Beliau telah menghadiri kursus-kursus mengenai kambing, belajar tentang kambing melalui seorang sifoo dan akhirnya bergelumang dengan dunia kambing itu sendiri.
Apa yang saya sarankan, korbankanlah secebis dari wang anda untuk segedung ilmu bermanfaat. Ilmu yang ditimba tidak akan habis, malah makin hari makin bertambah. Jika anda ingin terjun ke dunia 'perkambingan', melaburlah sedikit untuk bekalan dan panduan yang tidak ternilai. Apa yang kita korbankan, sudah pastinyaakan membuahkan hasiljika kita pandai menggilap sebutir pemata.
Jadi, timbang-timbangklah ilmu yang bakal anda perolehi!

wasalam.




Tahukah anda?

Tahukah anda bahawa kambing yang dihinggapi cacing mempunyai bulu yang tidak terurus? Ini adalah tanda-tanda atau simptom terdapatnya cacing didalam perut kambing tersebut. masalah yang timbul?

Perut buncit dan kambing tidak mendapat zat yang sepatutnya....








Tips hari ini - sapu iodin pada tali pusat anak kambing

Salam..

Untuk anak kambing yang baru lahir, tali pusatnya akan tergantung lebih kurang 1" - 2" dan masih lembab. Apa yang patut dilakukan, sapu iodin bagi mengelakkan jangkitan kuman. Ini dapat merendahkan kadar kematian anak kambing.
Lakukan setiap hari sehingga tali pusat betul-betul kering (seminggu atau lebih).






Tips hari ini - potong kuku kambing

Salam,

Semoga hari ini lebih baik daripada semalam... Hari ini saya nak berkongsi tips yang paling mudah, tapi sangat penting dalam pengurusan feedlot kambing - memotong kuku.
Tips ini ditujukan bagi mereka yang baru memulakan penternakan, atau sesiapa yang ingin belajar dan mahu memahami 'asas' tentang kambing.

Kenapa kita perlu potong kuku kambing (kuku kambing bewarna hitam yang terletak dihujung kaki - macam kasut kambing laa).

1. Kuku tumbuh dari masa ke semasa - kambing akan mengalami masalah jika tidak dipotong, akan menjadi panjang, terlipat - menyukarkan pergerakan kambing.

2. Apabila tidak dipotong, timbul perkara lain - menyebabkan najis kambing terselit dicelah kuku, mudah menyebabkan bernanah / berulat jika terjadi luka.

....Itu sahaja yang saya rasa / ingat sebab utama pemotongan kuku.Bagi kambing yang berada bebas di atas tanah sepanjang masa,mereka akan mengasah-asah kuku di tempat-tempat berpemukaan kasar, seterusnya dapat mengerat kuku.

Sesetengahh penternak kambing, meletakan blok concrete sebesar lebih kurang 1 kaki persegi di setiap petak bagi membolehkan kambing mengasah kuku mereka sendiri ( pedicure) :D

Sekian untuk kali ini, salam kambing untuk semua...



Competition..... Lawak Kambing (Goat's joke)


ANNOUNCEMENT - CONTEST EXTENDED TO 31st AUGUST 2008 (merdeka!!!)


Salam....

Now it's time for me to launch my own competition since there are so many competitions in blogging world.

This competition open to all my Kambing-jamnapari.blogspot.com readers. What you have to do is just give any funny comment(s) / joke to the sequence of pictures below (You can give comment(s) either by clicking on the picture or scroll down to the end of this post) ;-





Here are the rules;

1. Open to all readers.
2. Comments can be in English or Bahasa Melayu
3. You can post more than 1 commentas as there are no limits.
4. Post will be monitored by admin, which any comments contains racisme, harsh, pornography or any unappropriate content will be deleted by admin.
5. The competition start from 15 June 2008 - 15 August 2008 (2 months).
6. Contestant from Malaysia should have Malaysian Bank Account or paypal, others need to have Paypal. Winner also have to provide their mailing address if required.
7. All winners choosen from admin judgement based on the funniest comment! Results are final, no objection from contestant, either by post, email or sms.
8. The prizes might have changes (probably with additional prize!)



Here are the prizes;

1st prize - RM50.00 + Free ebook 'Asas penternakan kambing jamnapari' - written by samdaddycool)

2nd prize - RM 35.00 + Free ebook 'Asas penternakan kambing jamnapari'

3rd prize - RM 20.00 + Free ebook 'Asas penternakan kambing jamnapari'


5 consolation prizes - RM10 + Free ebook 'Asas penternakan kambing jamnapari'


This competititon organized to make people knows about kambing jamnapari while creates 'happening goats blogging environment'....


So lets start now!



Kenapa kambing jamnapari?

Salam..

Hari ini saya nak bercerita sedikit sebab kenapa kita perlu memilih kambing jamnapari @ jumna @ jamna @ettawa @ettawah?

Mengikut feedback daripada para penternak + pengalaman saya + tips daripada pegawai / pengarah jabatan haiwan, kelebihan ketara yang ada pada kambing jamanapari berbanding kambing-kambing lain di Malaysia ialah;

1. Berasal dari negara beriklim tropika - dapat menyesuaikan diri dengan cuaca serta tidak menjejaskan produktiviti.

2. Produk 2 dalam 1 - baik untuk penghasilan daging dan susu.

3. Saiz badan yang besar - besar + banyak daging (bandingkan kambing kampung yang kuat makan tapi bantut).

4. Daging yang amat lazat (tidak berbau serta rasa antara yang paling enak berbanding daging kambing lain (pendapat peribadi seorang chef).

5. Agak lasak serta ketahanan penyakit yang agak tinggi.

6. Sangat jinak serta mudah untuk diuruskan (...pegang je telinga dia yang panjang - memang payah nak melawan)...

7. Luas permukaan kulit yang lebih - amat sesuai untuk penghasilan produk kulit ( goat leather produk), di mana para usahawan Italy mengambil produk daripada Indonesia , meletakkan label mereka, dieksport kembali ke serata dunia dengan harga berlipat ganda!

8.... nanati kalau ada lagi saya tambah....

p/s - harap pengusaha kambing-kambing jenis lain dapat meberi komen / feedback kepada post ini jika terdapat fakta-fakta lain yang lebih kukuh untuk menangkis hujah saya... sekian.

salam kambing.

review - AMIN AGROTECH FARM

Salam..

Hari ini saya nak buat review sikit tentang ladang Amin Agrotech Farm yang terletak di ;



AMIN AGROTECH FARM (SA0061956-W),
JALAN SURAU PUTIH,
KG. SUNGAI LAYANG,
71300 REMBAU,NEGERI SEMBILAN.
EMAIL: aminagrotech@yahoo.com
TEL: 013-222 9976


PROJEK USAHASAMA..SATU LAGI PROJEK DARI POKET SENDIRI TAHUN 2008 (STOK JAMNAPARI CROSS JAWARANDO BARU MASUK 02/04/2008!!!
SILA TELEFON UNTUK BINCANG HARGA!!!)

AMINAGROTECH & DE’ KEBUN
LOT 109, KG. PULAU MERANTI,
MUKIM DENGKIL,
47100 SEPANG, SELANGOR.
EMAIL: aminagrotech@yahoo.com
TEL: 013-222 9976


Apa yang ditawarkan seperti dalam blog beliau adalah seperti berikut,

"
KAMBING UNTUK DIJUAL!!!! STOK TIAP BULAN!!
SEPERTI TAJUK DI ATAS..KAMBING BOER, JAMNAPARI CROSS, KAPLO, FERAL, KAMPUNG...SEMUA ADA DI KANDANG TRANSIT KAMI DI PULAU MERANTI, PUCHONG!! JANGAN SEGAN UNTUK BERTANYA...TALIAN HAYAT DIBUKA 24 JAM TANPA HENTI....013-222 9976."


So, sesiapa yang berminat, bolehlah rujuk kepada nombor di atas, atau layari,


Projek Ternakan kambing mampu milik rakyat Malaysia

AMIN AGROTECH FARM (SA00619956-W)(PROJEK KAMBING, LEMBU DAN IKAN) EMAIL: aminagrotech@yahoo.com TEL: 013-2229976 KAMBING UNTUK DIJUAL!!! MACAM-MACAM ADA!! SILA TELEFON UNTUK KETERANGAN LANJUT!! (SATU LAGI PROJEK DARI POKET SENDIRI..BUKAN DARI PROJEK KERAJAAN)



Sekian, wasalam. Majulah kambing untuk mereka-mereka yang minat kambing...
kambings are cool.... :)


Tak cukup masa?

Salam..

mungkin tulisan saya hari ini takde kaitan dengan kambing, tapi apa yang nak dibebelkan adalah mengenai pengurusan masa.. (terutama yang terlibat dengan apa sahaja bidang perniagaan)..
Mungkin kita pernah terdengar atau mungkin kita juga pernah berkata, tak cukup masa, terutama kita tak dapat melakukan atau meluangkan masa untuk sesuatu perkara / majlis.

Secara tidak sedar kita menafikan hukum alam... Allah jadikan satu hari 24 jam, tak pernah lebih, tak pernah kurang. Jadi setiap manusia mempunyai jumlah masa yang diperuntukan sama rata.
So jangan jadikan alasan 'tak cukup masa'. Pada saya, jawapan yangboleh diterima adalah, kesuntukan masa (ada perkara lain yang lagi penting).

Secara jujur, saya sendiri merupakan seorang yang suka bertangguh dalam melakukan sesuatu perkara. Bertangguh merupakan satu penyakit yang sukar dikikis apabila sudah menjadi tabiat harian. Bertangguh merupakan salah satu punca kita kesuntukan masa. Jadi jika anda mempunyai sesuatu benda perkara yang penting, laksanakan segera atau mungkin catatkan dahulu supaya dapat dilakukan secepat mungkin.

Alhamdulillah sekarang saya sudah mengubah sedikit demi sedikit tabiat betnagguh, disamping cuba mencri masa / membahagikan masa agar hidup lebih bermakna, mencari rezeki dan ibadat dapat dilakukan dengan lebih seimbang dan sempurna.

sekian sahaj kali ini, wasalam.

samdaddycool
Muhasabah Trading.
CaftanOnline.com

RESEPI - lamb chop recipe

Salam semua...

Dah lama tak update blog ni... almaklumlah saya mmg sibuk sesangat dengan bisness yang tgh naik, step by step.. + setup online store. Jap2 gi KL amik stok.
Oklah, berbalik kepada matlamat asal, saya nak turunkan resepi warisan sepanjang zaman iaitu lamb chop recipe. (perlu ditekankan disini, yg kita makan kat western food restoran tu bukan kambing, tapi bebiri (byk cholestrol maa...) pasal tu dia panggil lamb!)

ok, tanpa berlengah masa, sediakan pen dan kertas untuk menyalin bahan-bahan....

free download resepi lambchop.doc


BAHAN-BAHAN

200g Daging kambing (mutton)
*daging perlu diketuk-ketuk dengan 'special hammer' - mmg untuk lembutkan daging, bole didapati disebahagian kedai 2ringgit ataupun supermarket.
*bagi daging dibahagian rusuk, tulang, perlu dicucuk-cucuk / belah dengan pisau supaya rempah dapat masuk dn juga mudah masak.

REMPAH / spices

50g Serai /lemon grass
20g bawang putih / garlic
10g jintan manis /tak tau mende dlm english, nanti len kali chk dictionary
15g lada hitam / black pepper
10g lengkuas
15g bawang besar / big onion
10g bawang kecil / small onion
30g asam jawa / tamarind
5g rosemary
5g thyme
12g madu / honey money
15g ketumbar

10g buah keras


CHARA-CHARA

Masukkan kesemua daging dan rempah (kecuali buah keras) kedalam bekas, perap selama semalaman.

toskan air hingga kering, masukkan dalam bekas untuk pemerapan seketika sebelum pembakaran terbuka dilakukan. (buah keras boleh digaul sejam sebelum membakar - tujuan tidak dicampur bagi mengelakkan daging hancur)..

Dah ready untuk bakar... sediakan pinggan dan beratur ikut turn!


SELAMAT MENCUBA!

Jamna Cross Dara for Sale RM 600 dan ke atas..

Pengumuman daripada cemerlang tani,

30 ekor Jamna Cross Dara for Sale..Berumur 6 Bulan dan ke atas..Harga RM 600 dan ke atas..

details, click here

Changing LINKS

Tag - Backlink : Your Favourite Cartoon

Salam semua...

hari ni... no kambing story, but i was tagged from one of my bloggers' mate, abfatah. So I have to reply and do the process..

DORAEMON !!! (versi B. Melayu)

Kenapa aku suka Doraemon? Sebab katun ni mmg best, lawak dia mmg 'bangsat' sikit ler. tapi tak peningkan kepala dan syok layan... (dulu masa zaman bebudak selalu layan bila bill start azan magrib... ish... ish.. tak elok kan?)




Best juga hidup dalam alam khayalan mcm ni (esp masa mental lom totally mumaiz :D ) .. Tapi yang smart memang Doraemon sahaja,(sebab tajuk pon dah nama Doraemon).... Tapi banyak kali aku tak puas hati pasal Nobita ni menyusahkan mak bapak esp Doraemon.. kalu aku jadik doraemon, dah lama aku humban nobita ni dalam sungai Muar. Yang paling menonjol plak watak ganas, Giant (bukan giant muar...) dia ni mmg horor sikit, dan nobita memang cuba elak bertembung muka dgn giant, pasal, memang takde pasal pon giant ni akan jalan-jalan crik pasal sama nobita.
Sunio @suneyo plak suara pecah giler b***, watak menyibuk... Tapi paling cute of course le Sizuka.. dapat awek camni mmg aku rasa bole bahagia, lemah lembut gemalai... cuma dia nyer skirt memang tak pernah tukar2 sepanjang akau tgk cite doraemon nih...



Berbalik kepada matlamat seterusnya..

Ok mcm ni,


Sebelum tu, ini Syarat-syarat yang wajib korang Patuhi!

  1. Hanya berikan satu watak cartoon kegemaran korang, walaupun aku tau korang suka banyak cartoon… Ye la, dulu kecik-kecik mesti korang nak jadi Spider-man la, X-Men la, Superman la, Usop Sontorian la :P Tak kisah la, Dragon Ball ke? Power Rangers ke? Gaban-Z ke Hulk the green ke dan watak cartoon apa pun yang korang suka aku cuma nak korang beri satu saje.
  2. Ceritakan secara ringkas, apa yang korang nak buat kalau korang ada kekuatan, atau kuasa, atau” power”, atau apa saje kelebihan yang ada pada ”hero” kegemaran korang tu. Korang boleh ambil contoh yang aku berikan nanti, tapi kalau boleh ceritakan lain dari yang lain, yang datang dari hati korang sendiri… :)
  3. TAG balik kepada 5 orang rakan-rakan blog korang, ingat lima saje! Kenapa lima? ikut suka hati aku la.


so , here are the nominees...

1. cik_lyana

2. khairulazmi

3. labanon

4. muhdfirdaus

5. mohdismail


So, terpulang tuan punya badan nak jawab ke tak... :) tiada paksaan....
aku juga tidak memaksa, tiada deraan mental atau fizikal yang akan dikenakan...

harap maklom....

EM apa tu??

Salam,

Hari ini saya nak wat review tentang EM melalui blog kambing En. Othman. Blog beliau , http://ladangkambingkami.blogspot.com/ banyak mengandungi link dan pautan penting yang bole kita jadikan rujukan. Ni apa yang terkandung dalam blog beliau mengenai EM,



"SERBA RINGKAS KEWUJUDAN EM

Diasaskan oleh Professor Dr.Teruo Higa di University Ryukyus, Okinawa, Jepun. Beliau terkenal sebagai Professor HORTIKULTOR DiJepun. Beliau adalah Hortikultor terlatih yang banyak mengunakan Bahan Kimia ke dalam tanaman sebelumnya. Lantas menyedari bahaya dan kerosakan kepada MANUSIA DAN ALAM SEKITAR. Beliau kemudianya mengusahakan campuran MICROORGANISMS YANG BERGUNA secara kebetulan dan diteruskan dengan kajian mendalam untuk meningkatkan product dari system Organik. Penyelidikan beliau mengambil masa selama 12 tahun.

PELBAGAI KEGUNAAN YANG DAPAT DIMANFAATKAN DENGAN MENGGUNAKAN EM

umpamanya Racun Serangga, Baja Organik daripada sisa rumah, Habuk papan, Tinja Kambing, Sekam bakar/padi, dan banyak lagi sumber sumber dimuka bumi ini.

BAHAN BAHAN SEMULA JADI

Disekeliling kita banyak terdapat bahan bahan semulajadi yang mana apabila kita perhatikan umpama daun kari, serai, halia, bunga kantan, bawang, cili dll tidak dirosakan olih serangga, Jadi semua tumbuhan ini dijauhi olih serangga kerana mempunyai bau atau bahan yang tidak disukai. Ini adalah contoh bahan semula jadi yang bolih dijadikan racun serangga semulajadi.

APA ITU EM

EM mengandungi 3 jenis bakteria baik:

Bakteria Asid Laktik : bahan organik tapaian dan menghasilkan asid organik yang menyekat pathogenik. Ia digunakan unutk membuat yogurt dan jeruk.
Yis atau Ragi : Bahan Organik tapaian dan mengandungi vitamin dan asid aminio. Ia digunakan untuk membuat roti.
Bakteria Fototropik : Bertindak sebagai kunci kompenan EM. Ia membantu mengekalan keseimbangan mikroorganisma bermanfaat yang lain, menwujudkan kerjasama di antara satu dengan yang lain."


Untuk maklumat lanjut, layari

http://ladangkambingkami.blogspot.com/2008/04/seminar-2-hari-penyediaan-bio-organik.html

Credit to En. Othman





KOLEKSI KERTAS KERJA PINJAMAN PERNIAGAAN DAN PERKHIDMATAN PENGURUSAN

Salam,

Bagi sesiapa yang ingin membuat kertas kerja, tetapi menghadapi masalah bagaimana memulakannya atau memang tak terer nak buat paperwork pertanian, boleh check rancangan perniagaan
Kertas kerja ini memang dirangka untuk membuat pinjaman daripada mana-mana institusi kewangan terbabit, mahupun badan-badan kerajaan, MARA, atau yang sewaktu dengannya.
Jika anda mendapatkan kertas kerja daripada mereka yang mahir dan berpengalaman, sudah semestinya peluang nak dapat duit tu mudah... betul tak?
Jadi saya petik sebahagian website mereka,


"

APA ITU KERTAS KERJA PERNIAGAAN?
Rancangan perniagaan juga dikenali sebagai kertas kerja perniagaan atau kertas kerja pinjaman perniagaan. 90% mereka yang menyediakan rancangan perniagaan adalah kerana ingin memohon pinjaman (bila nak memohon pinjaman baru kelam kabut nak cari konsultan), tetapi sebenarnya mereka ini tersilap

Matlamat rancangan perniagaan

Rancangan perniagaan yang disediakan mempunyai beberapa tujuan seperti berikut :-

Sebagai Garis Panduan Untuk Menguruskan Perniagaan

Rancangan perniagaan boleh dijadikan sebagai garis panduan dalam menguruskan perniagaan. Rancangan perniagaan biasanya menunjukkan langkah-langkah yang akan dijalankan oleh pengurus perniagaan. Pihak pengurusan akan menerangkan kandungan rancangan perniagaan untuk mewujudkan pemahaman mengenai tugas-tugas mereka dan juga akan melahirkan perhubungan yang baik antara majikan dan pekerja.

Meyakinkan Pihak Tertentu Terhadap Idea Perniagaan

Rancangan perniagaan merupakan satu alat perhubungan bagi seseorang usahawan untuk menjelaskan sesuatu projek yang ingin dijalankan kepada pihak lain. Melalui rancangan perniagaan ini ia dapat meyakinkan pihak yang ingin membantu menjayakan projeknya. Pihak yang terlibat termasuklah pelabur, syarikat kewangan dan bank.

Mengkaji Dan Menilai Kemajuan Dan Prestasi Perniagaan

Rancangan perniagaan, adalah alat pengukur daya maju sesuatu projek. Rancangan perniagaan menggambarkan analisis yang dibuat untuk menunjukkan potensi dan daya maju sesebuah perniagaan. Dengan berbuat demikian ia juga akan mengelakkan berlakunya pembaziran modal, masa dan tenaga.
“JIKA ANDA GAGAL UNTUK MERANCANG, MAKA ANDA MERANCANG UNTUK GAGAL”
SESUAI UNTUK
  • Bakal-bakal usahawan
  • Usahawan IKS
  • Mereka yang ingin membesarkan projek
  • Bakal-bakal Pesara , Para pelajar perdagangan dan pengajian perniagaan ,Semua individu yang berminat

PRODUK DAN PERKHIDMATAN KAMI

  • E-Book
  • Perisian Perakauanan
  • Perkhidmatan Percukaian
  • Perkhimatan Menyediakan Kertas Kerja/Rancangan Perniagaan."


Jadi jangan berlengah lagi, klik sini atau banner di bawah untuk keterangan lanjut..




Selamat mencuba!

Blogspot.com jadi .com , free maaa...

Salam...

nak wat announcement sikit.. sesapa yang nak jadikan www.***.blogspot.com, kepada www.****.com, bole ler register dan apply. klik banner bawah ni, register, apply... pastu wat le apa2 yang patut...

Visit this site.

Selamat mencuba....

Download gambar kambing jamnapari, apa-apa sahaja pasal kambing, kandang

haus sungguh hari ni...
click pic to download


nak kambing menyusu
click pic to download



anak kambing jamnapari
click pic to download



kambing beranak
click pic to download



kambing beranak- oopppsss dah keluar!!
click pic to download



kambing jamnapari jantan
click pic to download




kambing jamnapari cross
click to download pic


kambing gurun 1





kambing gurun 2



I will come out with more pics for u ...

click here to see more picture in my gambar kambing gallery


Pembekal makanan dan produk kesihatan ternakan, peralatan penternakan, benih rumput, bakteria probiotik, bata garam, baja kompos, dan khidmat nasihat.


Salam,

saya baru terlihat blog daripada usahawan pertanian, iaitu JB BERKAT FARM.
Khidmat yang disediakan ialah merangkumi, "
Pembekal makanan dan produk kesihatan ternakan, peralatan penternakan. benih rumput, bakteria probiotik, bata garam, baja kompos dan khidmat nasihat."
terletak di Pokok Sena, Kedah (jauh tuuu noo.., kat utaghaaa)..,
lokasi kedai kami..terletak di pekan Pokok Sena, kira2 16 kilometer dari bandaraya Alor Setar. Kedai kami dibuka dari jam 10pg hingga jam 7 mlm( 9pg sampai 6 ptg utk bln puasa). Mai..jgn x mai..

..So sape2 nak carik supply pertanian/ penternakan, boleh lah layari blog ini, http://jbberkatfarm.blogspot.com

...Selamat mencuba!



klik peta ni kalu nak gi sana...

Dunno what to say.. but still about kambning...

Recently, i just joined jutawan tani forum and i found that it's so cool for those who are into this business. Over there , some forumnist got lots of experience in this field, eg - kambing, ikan, ladang sayur, sawit, boer, jamnapari ,..bla.. bla... and some looking for info.
We can get contacts, information, tips and answers which any of the members are willing to share what they've got
.
My advice , join the forum, and explore the world!... bak kata mawi. :)

wasalam...

AddThis