Bela kambing dapat dosa?


Bagaimana yang dikatakan membela kambing dapat dosa? Yang kita tahu bela kambing adalah sunnah nabi.. betul tak?

Satu tabiat masyarakat Melayu yang menternak kambing (terutamanya kambing kampung) - melepaskan kambing berkeliaran dalam kawasan kampung (atau pekan). Kambing yang tak sekolah ni pasti akan membuat aksi-aksi terlampau meragut segala jenis tanaman, tak kira pokok bunga ke, pokok hiasan ke, atau pun lanskap yang di tanam oleh majlis perbandaran setempat.

Gambar kambing kampung yang sedang asyik meragut rumput ini, saya rakamkan ketika berada di Simpang Empat, dalam perjalanan Tampin, N. Sembilan ke Alor Gajah, Melaka.

Hasilnya, daging kambing terjana adalah hasil daripada sumber yang was-was (haram ke tak?) Ini mengakibatkan kambing itu meragukan jika hendak dibuat akikah , mahupun korban.

Apatah lagi, kambing tak bersalah akan dimaki, dicaci serta dicerca.. (tuan kambing pun dapat 'share' faraid).

Jadi, fikirlah!

4 comments:

 1. cian tgk kambing tu kena maki hamun. dia mana la tau. muahahahaha. jadi dikandang lebih baik dari tidak dikandang. kalau nak lepas pun biarlah dalam kawasan berpagar. itu lebih baik, sihat dan dalam keadaan yang terkawal dan senang dikawal

  ReplyDelete
 2. Dah nasib badan ye kambing...
  Kalau kambing jamnapari, memang tak digalakkan untuk lepas meliar sebab senanag kena kecacingan.

  ReplyDelete
 3. jamnapari macam tu ke? aku pernah tanya kat veterinar. tatau la betul ke tak dia cakap. Dia kata Boer pun tak digalakkan lepas. hehehe.

  ReplyDelete
 4. ... memang lebih kurang la kambing baka baik ni taukey...

  .. kambing kampung kira koboi sikit .. :)

  ReplyDelete

AddThis